Energimagasinet Erantis

Monokrystallinske solceller

Når designet er vigtigt, falder valget ofte på de monokrystallinske solceller, som – i modsætning til de polykrystallinske – har en karakteristisk ensartet overflade – ofte sort eller meget mørk blå.

I princippet fungerer de to typer silicium-solceller éns, men hver af de monokrystallinske solceller består – som navnet antyder – af én krystal-struktur, hvor hele krystallen vender i én retning. Dermed modtager den al lyset fra én retning, og kaster heller ikke lys tilbage i forskellige retninger. Det er denne ensrettede struktur, som giver den ensartede mørke overflade, som mange arkitekter ofte vil foretrække, hvis solcellerne er meget synlige eller indgår i arkitekturen på en bygning (for eksempel ved indbygning af solceller i et tag).

Monokrystallinske solceller har ofte også kunnet kendes på deres mere runde former, som krystallerne er skåret ud i. Det er dog en forskel, som bliver stadig mindre karekteristisk, idet stadig flere monokrystallinske solpaneler nu lægges indbygges i taget i firkantede “fliser” for at udnytte arealet bedst muligt og samtidig bidrage til et ensartet udseende. I modsætning til de polykrystallinske vil de monokrystallinske solceller dog ofte være monteret uden synlig ramme, hvilket også bidrager til et mere ensartet udsende.

 

Solceller med høj ydelse

Udover det attraktive design har de monokrystallinske solceller også den fordel, at de – alt andet lige – har en lidt større ydelse end de polykrystallinske solceller og en del mere end tyndfilm (amorfe) solceller. Når solen falder vinkelret på den monokrystallinske solcelle, yder hele cellen optimalt og vil derfor også give den maksimale ydelse, som silicium-cellen kan give.

Generelt regner man med, at monokrystallinske solceller kan omsætte 14 – 16 procent af solens energi til elektricitet, svarende til et årligt udbytte på 130 kwh/m2 (kilde: Energitjenesten). Ydelsen kan kan dog variere en del afhængig af solpanelernes vinkel, inverter, installation, skygge m.v.

 

Prisen på solcellerne er højere

Monokrystallinske solceller yder mest, når solen på en klar dag står direkte på solcellerne, mens fordelen ved høj ydeevne bliver også mindre i mere diffust lyst som for eksempel i skyet vejr, eller hvis solpanelet ikke står vinkelret på solen.

Med den høje ydeevne og det smukke design følger også, at monokrystallinske solceller generelt er dyrere end de polykrystallinske. Det er simpelthen en dyrere proces at producere de hele krystaller, og når man køber solceller skal man derfor tage med i betragtning, at monokrystallinske solceller nok producerer mere per kvadratmeter, men pris på solcellerne er også højere – målt per kvadratmeter.

 

Et svar til Monokrystallinske solceller

Skriv en kommentar